«Плюси та мінуси Всесвітньої павутини»

Найбільші зміни у людському способі життя відбулися у ХХ столітті і тривають дотепер. Бурхливий розвиток медіа, технічний і науковий прогрес принесли у наше життя багато новинок. Серед них і світова павутина – Інтернет. Зараз важко знайти людину, яка би не чула про Інтернет, а число його користувачів щодня зростає.

До наших днів Інтернет перетворився у глобальну мережу, де можна знайти все. Та все ж, як і будь-яка річ створена людиною, ця мережа має свої плюси та мінуси. Найголовнішим плюсом Інтернету є те, що кожен користувач може віднайти для себе певну корисну інформацію. Наприклад, мережеві освітні ресурси для підлітків допомагають прискорити й оптимізувати процес навчання, підвищують якість навчання завдяки максимальній структурованості та цікавій формі викладання навчального матеріалу. Діти засвоюють нові цифрові технології та вчаться вільно орієнтуватися в інформаційному просторі.

Окрім того, Інтернет є невід’ємним засобом спілкування. Зараз у павутині є безліч сайтів, на котрих близькі люди можуть спілкуватись між собою у реальному часі на великій відстані. Проте, Інтернет є й джерелом жорстокості та аморальності.

Небезпека в Інтернеті

  • Багато дітей та підлітків занадто довіряють Інтернету та поширюють у соціальних мережах інформацію особистого характеру, наприклад, номер телефону, адресу, особисті фото тощо.
  • Діти в мережі знайомляться з невідомими людьми і близько 60% дітей потім зустрічаються з ними у реальному житті, не знаючи, що це за люди і чи можна їм довіряти.
  • Дитина може зіштовхнутись із шахрайством, онлайн-насиллям або порнографією

Ці та інші аспекти глобальної мережі були розглянуті на заході «Плюси та мінуси Всесвітньої павутини», що організували фахівці із соціальної роботи Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. До заходу було залучено учнів Спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи №12.  Учні із цікавістю слухали лекцію, приймали активну участь в обговоренні теми та отримали навички безпечного користування Інтернет мережею. Також, серед слухачів, було проведено анонімне анкетування, за результатами якого з’ясувалося, що більшість дітей користується мережею 5-7 днів на тиждень, зазвичай для комунікації з іншими людьми, найпопулярнішою соціальною мережею серед підлітків є Вконтакті.

В доступній формі аудиторії було надано інформацію про послуги Центру та можливість звернення у разі виникнення проблеми Інтернет–залежності до практичних психологів, фахівців із соціальної роботи Центру за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 38 або анонімно на «Телефон Довіри» зі стаціонарного 15-50 та мобільного (067) 133-15-50.

DSCN0050

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*