Що таке стрес?

Насамперед, стрес – це природна і навіть корисна складова нашого повсякденного життя, без якої воно було б нудним та нецікавим. Саме стрес піднімає нас ранком, спонукає до роботи, відпочинку та допомагає швидше реагувати в різних ситуаціях.

Але щоденна напруга, дефіцит часу, постійна зайнятість на роботі та вдома, відсутність задоволення від виконаної праці, невміння та небажання відпочивати можуть призвести до значних емоційних і фізичних проблем.

В дійсності ж не обставини, а наша реакція на них і є причиною емоційного розладу. Зрозуміло одне – якщо стрес впливає на якість Вашого життя, треба негайно вживати відповідних заходів. Загальновідомі методи боротьби зі стресом – алкоголь, паління, неправильне харчування мають негативні наслідки для здоров’я та погіршують опір організму несприятливим чинникам навколишнього середовища.

Вчіться розслаблятися та володіти своїми емоціями, перебудуйте негативне мислення на позитивне – це допоможе Вам повною мірою насолоджуватися життям. Вміння долати стрес розумними методами завжди буде Вам у нагоді.

Існує багато методів подолання стресу – спробуйте їх та виберіть ті, що підходять саме Вам. Дійте відповідно з порадами – і незабаром Ви відчуєте, що спокійніше сприймаєте життя та долаєте труднощі.

1)    Перелічіть речі, що викликають у Вас стрес – це допоможе Вам уникати провокуючих ситуацій. Намагайтеся розслаблятися та формуйте психологічну установку на спокій, якщо така ситуація все ж таки виникла.

2)    Психічне і фізичне здоров’я людини невід’ємні, а регулярне виконання фізичних вправ врівноважує нервову діяльність. Дозована ходьба, оздоровчий біг, плавання, велоспорт – ідеальні засоби для зняття напруги, покращують сон та не мають вікових обмежень.

3)         Знайдіть час для занять, які приносять Вам задоволення: спілкування з друзями, прогулянки на свіжому повітрі, відпочинок на природі.

4)    Плануйте короткі програми релаксації за будь-якими методиками: аутотренінг, медитація, молитва, дихальна гімнастика, фізичні вправи.

5)    Не намагайтеся робити багато справ одночасно. Розплануйте свій день та виконуйте намічені завдання в залежності від їх важливості, не робіть все в останню хвилину.

6)    Вам допоможе здорове харчування – обмеження вживання кухонної солі, кількості насичених жирів та холестерину, достатнє споживання калію, кальцію, магнію.

7)    Якщо внаслідок стресу Ви почали палити та збільшили вживання алкоголю, знайте, це лише тимчасове вирішення проблеми, а шкода здоров’ю досить велика. Відмовтеся від паління та уменшіть вживання алкоголю.

Якщо ви відчуваєте, що знаходитеся під впливом негативних емоцій, що вам важко подолати відчуття образи, гніву, страху, або якщо відчуваєте 

дискомфорт, але не можете дати собі раду і розв’язати свої внутрішні конфлікти, краще звернутися до психолога. А якщо у Вас не вистачає часу на відвідування психолога в центрах соціально- психологічної допомоги, тоді для Вас буде корисною інформація про службу психологічної допомоги «Телефон Довіри». Саме така служба працює в нашому місті. Психологам цієї служби ви зможете розповісти про події, які завдали вам травми, і пов’язані з ними переживання. Це допоможе знизити у вас почуття безпорадності, ізоляції та сорому. Ви, таким чином, установите зв’язок вашого теперішнього стану з попереднім травматичним досвідом. Роз­мірковуючи вголос, будуючи логічний ланцюжок із пережитих подій, ви зможете зрозуміти, як вплинуло на вас те, що трапилось, і навіть зможете прийняти важливе для себе рішення. І на завершення ще декілька порад:

  1. Змінюйте те, що можна змінити, і приймайте як долю те, що поки змінити неможливо. Навіщо нервувати, якщо це нічого не змінить?!
  2. Якщо вам набридла брехня по телевізору, перемкніть канал або спробуйте не вмикати його кілька вечорів. Все одно завтра вранці колеги розкажуть вам усі останні новини про політику і економіку.
  3. Живіть сьогоднішнім днем і радійте серцем від цього. Не будуйте рожевих планів на майбутнє, дуже сумнівно, що воно виявиться кращим за сьогодення. Забудьте про минулі невдачі, перестаньте турбуватися про майбутнє й знаходьте максимум радості в дні, у якому живете. Приділяйте увагу своїй родині, відчуйте себе щасливим від того, що у вас є можливість проводити час з близькими, рідними людьми і не має значення чим ви зайняті, головне – ви разом. Особливо це важливо в сім’ях, у яких ростуть діти.
  4. Уникайте неприємних людей. Ніколи не дратуйтеся від спілкування з

людьми, якими б вони не були. Приймайте людей такими, якими вони є. Якщо доводиться спілкуватися з нестерпною людиною, радійте, що ви не такий. Бережіть нерви і посміхайтеся – перемога однаково залишиться  за   вами.

  1. Більше спілкуйтеся з цікавими людьми. Не замикайтеся в собі, частіше розмовляйте з оригінальними та успішними людьми. Якщо є проблеми, порадьтеся з ними, запитайте, як вони розв’язують ті чи інші питання.

Зателефонувати до служби «Телефон Довіри» можна за такими номерами :

15-50 (зі стаціонарного телефону)

(067) 133-15-50 (з мобільного телефону).

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*