Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

У наш час надзвичайно гострою є проблема збільшення правопорушень серед дітей і молоді. Проблема злочинності неповнолітніх набуває особливого змісту, хоча вже прийнято ряд нормативних актів з метою покращення ситуації в цьому напрямку.

 Безперечно, правопорушення тісно пов’язані з процесами деморалізації суспільства, безробіття, зі стрімким розвитком наркоманії, токсикоманії, розпадом сім’ї, поширенням інших соціально негативних явищ.

Вжиття профілактичних заходів до підлітків, які вчиняють дрібні правопорушення, значною мірою дозволяє не допускати формування у них кримінальної спрямованості. Даючи криміногенну характеристику злочинності неповнолітніх, можна сказати, що вона майже нічим не відрізняється від злочинності дорослих, за винятком окремих видів злочинів, які притаманні тільки дорослим.

Правопорушення, здійснені неповнолітніми – це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості; по-друге, завдають значної шкоди суспільству через втрату трудових ресурсів (лише третина покараних повертаються до повноцінного суспільного життя); по-третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (дві третини рецидивістів розпочинають свій злочинний шлях ще неповнолітніми).

 Профілактична робота з подолання злочинності серед неповнолітніх є одним з найважливіших напрямів виховної роботи з дітьми та молоддю.

 Хмельницьким  міським Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно проводяться профілактичні інформаційно-просвітницькі заходи з неповнолітніми. Також основними формами роботи є: відвідування сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах,  виступи на батьківських зборах, участь у проведенні виховних годин на морально-етичні теми, консультативна робота з учнями, батьками. 

 Мета таких заходів полягає в роз’ясненні дітям їх законних прав та обов’язків, виявленні причин, які спонукали їх до скоєння злочинів та правопорушень, популяризації здорового способу життя та важливості розуміння перспектив свого життя та шляхів їх досягнення.

У разі виникнення даної проблеми можна звернутися до практичних психологів, фахівців із соціальної роботи, юристів Центру за адресою: м.Хмельницький, вул.Кам’янецька, 38 або за тел.76-29-28, 65-78-78.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*