Психологічні ефекти, що перешкоджають вашому успіху

  unnamedДавно в нас не було статті по психології, тоді давайте трохи дізнаємося що приховує психологія людини!

Здається Ви зробили все, що могли але з поставленим завданням – робочої, кар’єрної, особистої – так і не впоралися. Перевірте: можливо, вас підводять елементарні глюки, властиві людській психіці?

Психологи запевняють: часто той фактор, який заважає нам досягти успіху, – це ми самі. Точніше, ряд глибинних стереотипів, що засіли в наших головах.

Є кілька дивовижних психологічних ефектів, яким піддається абсолютно кожен і далі в статті ми з вами про них поговоримо.

Ефект Рінгельмана

Пам’ятаєте стару притчу, чи то анекдот про воду у винній бочці? Зараз нагадаємо. Якось в одному селі проходило велике свято. Селяни домовилися: на площі встановлять велику бочку, в яку кожен учасник майбутнього бенкету виллє відро вина. Але коли почалося застілля і присутні розлили по келихах вміст бочки, виявилося, що всередині була звичайна водиця. Просто один житель вирішив наступне: «Якщо в бочку вина я виллю відро води, ніхто цього не помітить». Він не міг навіть припускати, що така ж ідея прийде в голову кожному селянинові, який проживає в селі…

Власне, ефект, 90 років тому виявлений психологом Максиміліаном Рінгельманом, пояснює події в цій притчі. У 1927-му вчений провів серію цікавих експериментів, в рамках яких просив добровольців піднімати різноманітні тяжкості, а потім фіксував максимальну вагу яку кожна людина піднімала. Пізніше піддослідних змішали в групи по два, чотири і вісім чоловік і знову просили підняти щось важке – але вже спільними зусиллями.

Очікування були логічними: коли один випробуваний, умовно, піднімав 100 кг, то дві людини повинні були б подужати 200, а то і більше – адже крилате уявлення про те, що «гуртом і бандита легше бити» (в тому сенсі, що командна робота надає можливість досягати набагато більших результатів), існувало вже тоді.

Але Рінгельмана чекало розчарування. Як з’ясувалося, двоє людей піднімали лише 90% від суми їх індивідуальних показників – тобто на двох могли здолати лише 180 кг замість очікуваних 200. А якщо за справу бралися восьмеро, то результат знижувався ще більш вражаючим – піддослідні освоювали тільки 50% від еталонної ваги, тобто вісім чоловік могли впоратися лише з 400 кг (так що на кожного припадало лише 50 кг). Як показали подальші дослідження, працюючи поодинці – тобто покладаючись тільки на себе, люди показують високі результати. А ось включившись в групу, ми підсвідомо прагнемо економити сили – і в результаті «халтуримо».

Висновок: якщо хочеш досягти успіху, покладайся насамперед на себе. Дій усвідомлено, без оглядки і надії на людей які вас оточують. Так Ви зможете досягти більшого. А при потребі або психологічну кризу, можна відвідати професійного психолога і вивчити уважніше його рекомендації.

Продовження буде….

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*