Самовпевненість і впевненість у собі

received_1756088507862813У психології досить чітко розрізняють поняття самовпевненість і впевненість.  Самовпевненість – це перебільшена впевненість у собі і власних силах, переконаність у відсутності помилок і мінусів у своєму характері. І дуже часто її причиною насправді є невпевненість у собі. Надмірна самовпевненість виступає ознакою невпевненої людини, яка ховає свої комплекси під зверхністю, агресивністю, егоїстичністю і зарозумілістю. Таким людям  властиві зайві самолюбство і образливість. Вони часто вступають в суперечки і потрапляють в конфліктні ситуації. Впевнена в собі людина реально оцінює свої можливості і правильно їх використовує. Виховати впевненість у собі можливо. Дотримуйтеся простих рекомендацій. 
Слідкуйте за поставою Змініть поставу і ходу. Впевнену в собі людину видає тверда хода, пряма спина, піднята голова, впевнений вираз обличчя, прямий погляд. Саме з цього і треба починати. Але не варто думати, що мета всього цього – справити на оточуючих враження. Просто ці фактори впливають і на нас, на нашу свідомість і оцінювання себе. Випрямте спину, усвідомте, що цей світ – ваш, і життя зміниться в кращу сторону. 
Думайте позитивно Не налаштовуйте себе на погане. Часто ми самі себе налаштовуємо на провал, на труднощі, на невдачі. Мовляв, у мене не вийде, я не пройду, він мене кине, я цього не варта і так далі. Але справа в тому, що все це визначає наше життя. І якщо ви налаштуєте себе на негатив, то так і вийде. 
Хваліть себе Помічайте свої досягнення і хваліть себе. Часто ми наші досягнення списуємо на волю випадку, а зате невдачі вважаємо виключно нашою виною. Досить так до цього ставитися. Кожен з нас здатен на багато що, і кожен з нас робить багато кожен день. 
Приймайте компліменти Приймайте компліменти. Потрібно хвалити не тільки себе, але і приймати похвалу від інших людей. Не потрібно відмахуватися, ніяковіти, підозрювати, що над вами сміються або зовсім акцентувати увагу на недоліках. Досить просто усміхнутися і подякувати. Адже так – ви розумні, красиві, успішні.  Дозвольте іншим помічати це. 
Розмовляйте з незнайомцями Частіше розмовляйте з незнайомцями, і ваша впевненість в собі підвищиться. Дзвоніть за оголошеннями, якщо потрібно, питайте дорогу, знайомтеся на вулицях і в барах з людьми, які сподобалися, спілкуйтеся у соцільних мережах, будьте дружелюбними з продавцями і офіціантами. Все це точно піде на користь вашій самооцінці. Ми схильні вести себе відповідно до власної самооцінки. Щоб змінити це, потрібно змінити погляд на самого себе.
Афірмації Афірмація – це позитивні та надихаючі твердження, які ми говоримо собі. Зазвичай вони більш ефективні, якщо промовляти їх вголос, щоб ви самі це чули. А все тому, що ми схильні вірити в те, що самі повторюємо собі. Для того, щоб ваш мозок швидко почав сприймати позитивні фрази, будуйте їх у вигляді питання. Наприклад, “Чому мені так добре вдається укладати угоди?”, замість “Я добре справляюсь з укладанням угод”. Справа в тому, що людський мозок біологічно налаштований шукати відповіді на запитання, не зважаючи на те, важливе воно чи ні. 
 Допомагайте іншим Допомагайте іншим людям. Допомагаючи іншим, ми відчуваємо вдячність за те, що маємо у власному житті. А ще робити добро іншим приносить велике задоволення. Замість того, щоб зосереджувати увагу на власній слабкості, станьте волонтерами чи наставниками, допомагайте іншим, навчайте, і ви побачите, як росте ваша впевненість в собі.
Не виснажуйте себе самоаналізом Слід позбавлятися від  безперервного виснажуючого самоаналізу, понижуючого самооцінку, відразу кажучи собі «стоп». І робити це необхідно до тих пір, поки не піде звичка негативно оцінювати всі свої дії. В якості стимулу можна пообіцяти собі який-небудь подарунок. 
Слідкуйте за голосом 
Варто стежити за своїм голосом: невпевнених людей видають боязкі «здавлені» або «півнячі» інтонації. Перш ніж вступати в розмову, фразу можна проговорити подумки і уявити, з якою інтонацією вона буде виголошена. Не варто порівнювати себе з іншими людьми.  Щоб домогтися успіхів, можна порівнювати себе лише з собою вчорашнім.  
Впевнена в собі людина представляє інтерес для інших людей. Щоб розвинути в собі риси, які можуть позитивно оцінити оточуючі, приносити радість і користь людям, необхідно працювати над собою.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*