РОДИЧАМ ТА БЛИЗЬКОМУ ОТОЧЕННЮ АЛКОЗАЛЕЖНИХ І НАРКОЗАЛЕЖНИХ

Алкоголізм, а тим більше наркоманія  в нашому суспільстві поки що є тавром і тому у цьому стидно признатися. Як правило, не розуміють, що це хвороба, і таврують не лише самого хворого, але і сім’ю, яка вже і так терпить понад всяку міру. Тому люди звертаються за допомогою лише тоді, коли ситуацію вже неможливо приховати від сторонніх очей.

  На жаль, наше суспільство ще дуже далеке від розуміння того, що таке алкоголізм і наркоманія, а ще дальше від розуміння того, наскільки важливо працювати над собою не лише  самому залежному, але і його близьким. 

В часи мого дитинства нам часто говорили, що немає в нашій державі жодної сім’ї, в якій би хтось не загинув на війні. Зараз багато сімей в Україні, які б не зазнали втрат через алкогольну чи наркотичну залежність. Алкоголізм і наркоманія стали настільки поширеними, що ми вже починаємо звикати до цього, як до буденного явища. І стараємося не помічати.  Поки це не зачіпає безпосередньо нас. Таких сімей багато і саме такі сім`ї потребують психологічної допомоги  та підтримки.

        В нашому місті ви можете отримати таку допомогу  та підтримку в Хмельницькому міському Центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (вул.Камянецька,38)

    Пропонуємо деякі поради.

Пастки для рідних і близьких залежного

  • Якщо ви дорікаєте, погрожуєте, обзиваєте, сварите, кричите, просите алкоголіка/наркомана, то знайте: це все не йде йому на користь. Він тільки відчуває при цьому загрозу і неcприйняття його близькими, ці почуття додають сум’яття до його хворобливого стану.
  • Якщо ви почуваєтеся винними у тому, що трапилось і постійно запитуєте себе: «Що я не помітила, де недогледіла?», знайте: навіть, відповівши на ці запитання, алкоголіку/наркоману ви не допоможете, а свій стан погіршите. Йому вигідно, щоб у вас було почуття провини. Йому тоді легше маніпулювати вами, кажучи: «Це ви в усьому винні…»
  • Якщо ви скривджені і часто повторюєте: «Я все життя тобі віддала, а ти такий невдячний» — знайте, це алкоголіку/наркоману на руку. Поки ви ображаєтеся і не спілкуєтеся з ним, він знімає з себе будь-яку відповідальність і робить те, що вважає за потрібне, не радячись з вами.
  • Якщо ви відчуваєте безпорадність і безсилля, то це передається й алкоголіку/наркоману. Він теж починає вважати, що приречений, і ще швидше котиться вниз.
  • Якщо ви вважаєте алкоголізм/наркоманію шкідливою звичкою, то помиляєтесь — це хімічна залежність, важка небезпечна хвороба, і до того ж, смертельна. Перестаньте тішити себе ілюзіями, залежність сама не мине. Хімічну залежність можна лікувати і зупинити, але від неї не можна зцілитися цілком і остаточно. Тих, хто лікувався і повернувся до звичайного способу життя, називають такими, що видужують, а не такими, що одужали. Одужання — це тривалий процес і щоденна обітниця. Казати алкоголю/наркотику «ні» необхідно все життя.
  • Якщо ви відчуваєте постійний страх і тривогу, знайте: ці почуття передаються алкоголіку/наркоману і сприяють прогресуванню його хвороби, він іще більше намагається заглушити їх алкоголем/наркотиками.
  • Якщо ви приховуєте від усіх біду своєї сім’ї і боретесь в самоті, знайте: ви втрачаєте час і виснажуєте свої сили, яких багато йде на те, щоб приховувати правду й прикидатися.
  • Якщо ця проблема існує у вашій сім’ї, а ви нічого не змінюєте… Чого ж ви чекаєте? Хто це зробить за вас?

Зверніться до фахівців Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (вул.Камянецька,38, тел.76-29-28)

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*