«Соціальний супровід прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу»

IMG_20220119_100643Такою цього разу стала тема навчального щотижневого  семінару на ZOOM платформі для надавачів послуг територіальних громад області  який відбувся 19 січня 2022 року .

Навчання проводили заступник директора Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталія Мельник та начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Наталія Гонта.IMG_20220119_093515 

Наталія Мельник, звернула увагу присутніх слухачів на мету та завдання які передбачає надання прийомним дітям та батькам різних видів соціальних послуг. За її совами, соціальний супровід є формою державної підтримки сім’ї в інтересах дитини. І наскільки успішним буде соціальний супровід прийомної сім’ї, тим швидше прийомна дитина та прийомні батьки адаптуються один до одного.

IMG_20220119_093537Під час навчання Наталія Гонта більш детально  зупинилась  на основних функціях соціального працівника в соціальній роботі з прийомною сім’єю, вивчення відповідності об’єктивних і суб’єктивних характеристик сім’ї, яка претендує взяти дитину, нормативним вимогам; підготовки потенційних прийомних батьків до утримання в сім’ї дитини-сироти чи дитини, яка залишилася без піклування батьків; підбір та підготовка дітей для конкретної прийомної сім’ї; соціальний супровід дитини в прийомній сім’ї; робота з оцінювання ефективності функціонування прийомних сімей; корекційна і профілактична робота з кровною сім’єю дитини.

IMG_20220119_093204На думку  тренерів  центру соціальних служб,ефективне впровадження такої роботи потребує, передусім, чітких інструктивних роз’яснень, єдиних форм, затверджених на рівні Міністерства соціальної політики. Визначення єдиної методики роботи соціальних працівників щодо соціального супроводу прийомних сімей підвищить професійний рівень надання соціальних послуг, спрямованих на реалізацію права дитини виховуватися у сімейному оточенні.

Додаткова інформація:  Станом на 01.01.2022 року в Хмельницькій області під соціальним супроводом сімей у яких виховуються діти сироти та діти позбавлені батьківського піклування 109.

Далі буде…..

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*