Сім’ї під соціальним супроводом

P71120-152109  Сім’я – це перший соціальний інститут у житті будь-якої людини і важливий чинник її успішної соціалізації в майбутньому. Саме тому соціальна робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах направлена на збереження родини для дитини.

  За сьогоднішніх соціально-економічних умов інститут сім’ї переживає чи не найбільше потрясінь, що проявляються в необхідності швидкого реагування на зміни, які відбуваються. Це призводить до того, що багато сімей, які мають слабкі адаптивні можливості втрачають ціннісні орієнтири, не виконують свої функції по відношенню до дітей. Як правило, каталізатором кризової ситуації виступають наступні чинники: втрата роботи одним (обома) із батьків, розлучення, негативний вплив оточення, зловживання алкоголем, конфлікти у стосунках між членами родини, користувацька нажива дитячими коштами. Нерідко сім’я сама не може справитись із ситуацією, потребує сторонньої допомоги – кваліфікованої підтримки.

IMG-46a816758af894d9155a789dbfe9a16f-V  Саме тому завдання центру полягають в тому, щоб забезпечити соціальну  підтримку сімей в складних життєвих обставинах. Протягом 2017 року на обліку в Теофіпольскому РЦСССДМ перебувало 122 сім’ї, в яких виховувалось 285 дітей.

  Основною технологією соціальної роботи із сім’ями (зокрема, з тими, в яких існує ризик вилучення дітей) є соціальний супровід таких сімей. Зокрема за 10 місяців соціальним супроводом охоплено 19 сімей, в яких виховувалось 47 дітей:

– інвалідності батьків або дітей – 1 сім’я  – 3 дітей;

– сім’ї, де один/декілька членів сім’ї повернулися з МПВ або умовно засуджені – 2 сім’ї, 5 дітей.

– малозабезпечені сім’ї –  2 сім’ї, 4 дітей,

– багатодітні сім’ї – 4 сім’ї, 16 дітей,

– прийомні сім’ї – 4 сім’ї, 7 дітей,

– матері одиначки – 6 сімей, 9 дітей.

IMG-1a8b3304e51d9b3d9fa31d9778c8cdda-V  Особлива увага приділяється одиноким  та багатодітним матерям. Так, за останній місяць у 3 сімей, які перебували під супроводом народилося 4 дітей: 2 одинокі мами – особи з числа позбавлених батьківського піклування та 1 одинока багатодітна мама. Даним сім’ям надано речову допомогу новонародженим дітям, завдячуючи ФОП Гончар Ользі Миколаївні та членам Церкви євангельських християн – баптистів. Дякуємо за надану допомогу, небайдужість до проблем  даних сімей.

  Теофіпольський районний

центр соціальних служб для

                                                                                                           сім’ї, дітей та молоді.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*