Ти не «живий товар»!

   241 Серед найголовніших порушень прав людини у сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв-«біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром».

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

З прийняттям  Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, Міністерство соціальної політики як національний координатор проводить інформаційно-просвітницькі акції з протидії торгівлі людьми з метою інформування громадян України про цю проблему.

Партнерами Міністерства соціальної політики у цьому є Національна Поліція України, Державна міграційна служба, центри зайнятості, центри соціальних служб, громадські організації та благодійні фонди. Однією з функцій Мінсоцполітики є встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. За останні роки Мінсоцполітики значно посилило роботу щодо виявлення та ідентифікації осіб, які постраждали від цього злочину. Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права постраждалих і надавати їм підтримку.

     З нагоди Всесвітнього дня протидії із торгівлі людьми 30 липня,  Департамент соціального захисту населення, обласний центр соціальних служб  проводить інформаційну кампанію, метою якої є привернення уваги до проблеми торгівлі людьми, т.з. сучасного рабства та об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища, боротьбу із злочинцями та злочинними угрупованнями, що задіяні в цій кримінальній діяльності, наданні підтримки і допомоги потерпілим та профілактичної роботи. У Хмельницький області 29 особам встановлено статус  особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Для інформування населення створено та діють понад 400 інформаційних куточків (у сільських радах, клубах, бібліотеках, школах), які містять матеріали з питань протидії торгівлі людьми. Протягом І півріччя розповсюджено 3264 екземпляри інформаційно-просвітницьких матеріалів щодо запобігання торгівлі людьми.  Проведено в І кварталі 2020 року 153 групових інформаційно–просвітницьких заходів стосовно протидії торгівлі людьми. Заходами охоплено 1716 осіб. В даному напрямку Департамент соціального захисту населення та Хмельницький обласний центр соціальних служб співпрацює з громадською організацією «Ксена» та благодійним фондом «Карітас», якими здійснюється робота по протидії торгівлі людьми.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*