Що потрібно знати про домашнє насильство

За матеріалами  КУ «Центр надання соціальних послуг»

Ізяславської міської ради

В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 7 грудня 2022 року в Ізяславській районній філії Хмельницького обласного центру зайнятості відбулася групова консультація на тему «Сім’я – без насильства». Участь у заході взяли фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлія Потюк,  юрист відділу «Ізяславського бюро правової допомоги» Шепетівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоя Гонтарук, головний спеціаліст відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради Олена Ящук.

Захід було проведено з метою підвищення рівня поінформованості осіб, які перебувають на обліку Центру зайнятості, з питань домашнього насильства, його основних проявів та видів, контактів та можливістю отримання допомоги, прищеплення нетерпимого ставлення громадян до будь-яких проявів насильства.

Юлія Потюк повідомила, що з початку 2022 року до Національної поліції України надійшло 120 тисяч повідомлень щодо випадків домашнього насильства. За інформацією ПРООН, від фізичного насильства страждає близько 2 мільйонів людей. Статистика говорить, що у  понад  80% –  це насильство чоловіків щодо жінок. Присутні на заході отримали детальну інформацію щодо видів насильства, його основних проявів, практичних прикладів із життя, адже часто люди ходять по колу насильства, навіть не підозрюючи цього. Було повідомлено про роботу спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі на території Ізяславської міської ради.

Зоя Гонтарук роз’яснила основні статті Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», надала детальну інформацію про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству (терміновий заборонний припис стосовно кривдника, обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік, направлення кривдника на проходження програми для кривдників). Зоя Олександрівна повідомила, що особи, які є жертвами домашнього насильства, можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу у відділі «Ізяславське бюро правової допомоги» Шепетівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.зображення_viber_2022-12-07_15-41-48-926

Олена Ящук розповіла про роботу відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради за напрямом вчинення домашнього насильства. Зокрема вона зазначила, що якщо діти є свідками вчинення домашнього насильства, то вони автоматично прирівнюються до статусу жертви. Фахівець Служби детально розповіла про вплив домашнього насильства  на психіку та розвиток дітей, їхню соціалізацію.

Учасники групової консультації отримали соціально-рекламну продукцію з питань домашнього насильства, «гарячих» ліній та організацій, де можна отримати кваліфіковану допомогу у випадку вчинення  домашнього насильства.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*