Що робити, якщо ви не в змозі встати з ліжка вранці

377716_1Поняття «виспався-невиспався» ми звикли пов’язувати з тривалістю сну. Але це не зовсім вірно. Адже іноді навіть після 8-9-10 годин сну ми не знаємо, як встати з ліжка зранку. Чому так? Справа не тільки у тому, скільки ми спимо, а як саме ми це робимо. Тобто увагу варто приділяти і кількості і якості сну.
Отже, що зробити, щоб виспатись як слід. Доведено, що є люди «спрінтери», котрі сплять менше шести годин на добу і при цьому не відчувають побічних ефектів. Але це властивість їх організму і зважати на чужі відчуття не варто. Адже хронічне недосипання через цілеспрямоване урізання годин сну може спричинити депресію, ожиріння, проблеми з фізичним та психічним здоров’ям.
Часто, відкриваючи очі рано вранці, ми однаково почуваємо себе втомленими. А біль в шиї, суглобах, попереку та набрякле обличчя тільки підсилюють ці відчуття. Таке буває, якщо обрати неправильну позу для сну. Наприклад, сон на животі з повернутою на бік головою спричиняє перетискання артерії, що призводить до погіршення кровопостачання у мозок: легені стискаються, дихання стає важким, з’являються зморшки. А сон на боку збільшує навантаження на серце, викликає біль у шиї.
Щоб позитивно почати день, не потрібно хвататись за гаджети одразу після пробудження. Перед тим, як встати ранком з ліжка, варто дати собі 3-5 хвилин, протягом яких:
  • позіхнути та гарно потягнутись;
  • подумати про близьких людей, події чи місця, де були щасливі;
  • злегка помасажувати потилицю, скроні, брови та долоні для кращого кровопостачання;
  • сісти на ліжку та випити стакан води (краще приготувати з вечора);
  • розкрити гардини чи придбати нічник, на якому освітлення посилюється поступово;
  • прослухати приємну музику чи пташиний спів;
  • помріяти про щось особисто-приємне;
  • посміхнутись.
В принципі усе. Достатньо створити організму комфортні умови для сну та домовитись з ним, що ввечері він йде спати на свій розсуд, а зранку – ви встаєте раніше. І тоді кожен ранок буде добрим. І бадьорим.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*