Як запровадити соціальну послугу супроводу під час інклюзивного навчання

IMG_20221128_10140128 листопада фахівцями обласного центру соціальних служб заступником директора Наталією Мельник та начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Наталією Гонтою  було проведено онлайн-навчання для фахівців/спеціалістів, які надають соціальні послуги в громадах на тему :«Роз’яснення деяких постанов Кабінету Міністрів України. Впровадження державного стандарту соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання».

Під час навчання були розглянуті наступні питання:

Наталія Мельник звернула увагу учасників, що 8 листопада 2022 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №1280 „Про внесення змін до порядків, затверджених постановою від 4 серпня 2021 року № 817” У змінах, затверджених постановою № 1280, визначено особливості реалізації у період дії воєнного стану пілотного проекту щодо організації в територіальних громадах соціальної роботи із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення та / або перебувають у складних життєвих обставинах та апробації інтегрованої моделі надання соціальних послуг і деяких видів державної соціальної допомоги, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї.

Пунктом 6.1. Порядку апробації передбачено механізм долучення в умовах воєнного стану зацікавлених територіальних громад до участі в апробації. Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад територіальних громад, які бажають взяти участь в апробації та відповідають вимогам першого-п’ятого абзаців пункту 5 Порядку, можуть до 1 грудня 2022 р. подати до облдержадміністрації (обласної військової адміністрації) відповідне письмове звернення.IMG_20221128_101423

Наталія Гонта, більш детально зупинилась на супроводі під час інклюзивного навчання та зосередила увагу присутніх на функції  асистента дитини. 

Асистент допомагає дитині у самообслуговуванні, підтримує у спілкуванні і комунікаціях (у т.ч. за допомогою жестової мови), організовує харчування, пересування, забезпечує безпеку та спостереження за станом здоров’я (у т.ч. прийом ліків), сприяє проведенню дозвілля та організовує денний відпочинок.IMG_20221128_103525

За словами Наталії Мельник, розвиток соціальної послуги надасть можливість покращити якість інклюзії у школах територіальної громади, зокрема, для дітей з інвалідністю, сприятиме забезпеченню найкращих інтересів дитини, її соціалізації у суспільстві, попередженню інституалізації дітей з особливими потребами.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*