Бути поруч і допомогти

IMG_20220413_093152Сучасне становище українського суспільства формує особливий запит до психологічної науки і практики. Внаслідок надзвичайних подій, які відбуваються в Україні впродовж останнього часу, гостро постала потреба у соціально-психологічній підтримці і супроводі цілих соціальних груп, а також у психологічній допомозі окремим людям – дітям, дорослим, родинам.

Тому працівниками Хмельницького обласного центру соціальних служб начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Наталією Гонтою та психологом Юлією Воробієвською сьогодні було  проведено щотижневе навчання для фахівців із соціальної роботи/спеціалістів, які надають послуги в громадах на тему : Соціально-психологічні аспекти роботи у військовий час».IMG_20220413_093225

Станом на 13.04.2022 року на Хмельниччині  перебувають 123534  переселенців з яких дітей 35023.

Під час навчань було детально розглянуто види психічних проявів загального адаптаційного синдрому, тобто різні афективні переживання, які завжди супроводжують стрес і призводять до небажаних порушень в організмі людини.

За словами Наталії Гонти, екстремальна ситуація для людей (біженців) які перебувають на території Хмельниччини,  може стати кризовою, стресовою, травматичною і викликати відповідно кризу, стрес, психотравму.IMG_20220413_093250

У якості стресора у таких випадках виступає травматична стресова подія, яка характеризується раптовістю, руйнівною силою, інтенсивністю. Ця подія часто пов’язана з фактом або загрозою смерті, серйозного тілесного ушкодження чи сексуального насильства, вона несе людині абсолютно нову інформацію, яку необхідно інтегрувати в попередній життєвий досвід.

Психолог центру Юлія Воробієвська звернула увагу присутніх учасників навчання на тому, що у людини, яка пережила емоційний травматичний стрес, інакше починає функціонувати пам’ять та механізм травматичної пам’яті, необхідний для виживання індивіда, стає причиною посттравматичних стресових станів. Після припинення дії стресора яскраві емоційні образні спогади не просто зберігаються у довготривалій пам’яті, але й знову і знову з’являються в пам’яті оперативній, сприяючи розвитку посттравматичного стресового розладу. Останній означає інтенсивну і, як правило, пролонговану реакцію на сильний травмівний стресор, викликані людьми ( воєнні дії), насильство (розбійний напад, зґвалтування, тортури).

На завершені навчання психолог Центру звернула увагу присутніх,що на сьогодні кожен українець знає про військові злочини рашистських солдат. Розповсюджуючи інформацію ми створюємо замкнуте коло не лише для себе, але й для інших, оскільки інформація про нові звірства посилює травму свідка. Необхідно показати собі та іншим, що життя може і буде продовжуватись, ми обов’язково переможемо!Піклуйтеся про себе та інших!

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*