Відбулась зустріч практичного психолога Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у програмі «Поради психолога» на радіо «Місто»

38133438_406726489849901_1503652012921716736_n  01 серпня відбулась зустріч практичного психолога Центру Любові Кирилюк у програмі «Поради психолога» на радіо «Місто».
  Тема сьогоднішнього ефіру: «Криза сімейних стосунків». Проблема конфліктів між подружжям, розлучення та криза сімейних стосунків стало звичним явищем в сучасному суспільстві. Чому на зміну коханню приходить роздратування і як це змінити, аби вберегти шлюб – про це йшла мова протягом ефіру.

  Шлюб створюють дві дорослі людини зі своїми звичками, характерами, ставленням до життя та тим досвідом, який бачили у батьківських сім’ях. Інколи це все може дуже різнитися, як навчитися поступатися, йти на компроміс водночас, аби було комфортно кожному з подружжя? Чому виникають кризові етапи у сімейнх стосунках? Що робити аби така криза стала не фінішем у стосунках, а новою точкою відліку? Відповіді на усі ці запитання знаходили разом із психологом Центру.

  Сімейні кризи – явище природне. Щоб подружжя пережило їх з мінімальнми стресами та безболісно, потрібно готуватися до них заздалегідь. У такий період обидва партнери потребують уваги, розуміння, спокою, довіри. Подружжя має усвідомлювати, що ці кризові моменти є тимчасовими, бути морально готовим до труднощів і бути вкрай терпимими один до одного.

  Існує кілька класифікацій таких криз з точним визначенням моментів, часу і обставин, коли вони виникають.Так, у перший рік відбувається взаємне звикання один до одного, який змінюється старих звичок на нові. Цей перехід часто є стресовим для обох партнерів. Наступний важливий етап  – народження дитини. Також період коли дитина вперше йде до школи. Чи коли уже доросла дитина покидає батьківський дім. Іноді бувають моменти, коли один з подружжя потребує уваги, підтримки, поради, і відповідно коли не отримує цього – ситуація стає напруженою, виникають конфлікти, образи, ревнощі.

  Тому у кризові моменти варто сісти і подумати, чим саме вас колись привабила ця людина, згадати про відчуття любові до неї, яке ви відчували на початку сімейного життя, проаналізувати, що змінилося, що зникло з того моменту і спробувати відновити це. Варто пам’ятати, що не буває таких ситуацій, де винен лише один член сім’ї, адже сімейні пари утворюються за «принципом дзеркального відображення». Замість того, щоб звинувачувати партнера, варто подумати про себе – ви самі привабили таку людину, зацікавили її чимось. Але варто пам‘ятати, що часом відверта розмова здатна зберегти сім’ю і попередити низку проблем. Привчати себе говорити, але щиро, чесно і без зайвої сором’язливості. Між членами сім’ї має бути довіра і взаєморозуміння.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*