В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб розпочались планові навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі

IMG_20211130_101210Підготовка сімей до виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – пріоритетний напрямок роботи обласного центру соціальних служю.

Спеціальний курс підготовки необхідно пройти будь-кому, хто зважився взяти дитину у сім’ю. Навчання відбувається на базі Хмельницького обласного центру соціальних служб.

IMG_20211130_101252За словами директора центру соціальних служб Тетяни Власюк : «Сьогодні ми розпочали останій цикл навчань в 2021 році. Головні аспекти навчання торкаються вікових особливостей дітей, адаптації їх до нової родини, опрацювання психологічних травм, отриманих до усиновлення. По завершенні курсу майбутні батьки мають у повній мірі усвідомлювати, як поводитися з прийомною дитиною, як створити для її розвитку безпечні умови та сприяти гармонійному становленню особистості дитини».

Навчання проходять потенційні опікуни/піклувальники, усиновителі з Шепетівського, Хмельницького районів, м.Хмельницького та  патронатні вихователі з міста Хмельницького.

IMG_20211130_101936Тренінг проводять регіональні тренери  Хмельницького  обласного центру соціальних служб, сертифікований тренер – практичний психолог Людмила Терпяк та соціальний менеджер Тетяна Яцух.

За словами  тренера Людмили Терпяк , відповідно до законодавства України, навчання майбутніх кандидатів в прийомні батьки й усиновителів триває 64 години.  Навчання проводяться в формі семінару-тренінгу, що забезпечує можливість оцінити виховний потенціал кандидатів в процесі безпосередньої взаємодії з тренерами та іншими учасниками, під час виконання інтерактивних вправ.

Тренінгові заняття сприяють підготовці кандидатів, активізації досвіду, почуттів, набуттю навичок, якими мають володіти потенційні батьки, які бажають всиновити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.IMG_20211130_101925

Особливістю тренінгу є те, що майбутні батьки отримають не тільки теоретичну інформацію (під час навчання учасників будуть ознайомлені з особливостями сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стилями виховання, віковими особливостями розвитку дітей, етапами адаптації дитини в сім’ї та ін.), а й мають можливість, завдяки інтерактивним вправам, «приміряти» на себе ту чи іншу роль, пов’язану з вихованням дітей.

IMG_20211130_101922Навчання проходять за  програмою де передбачено розгляд наступних тем: Знайомство; Підготовка до змін в особистому та сімейному житті; Подолання у дитини почуття втрати; Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей; Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків; Планування стабільності життя дитини та сім’ї; Робота в команді; Усвідомлений вибір.

Тренінгові заняття проводитимуться  8  днів по вівторках та п’ятницях.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу і посвідчує їхню готовність стати усиновлювачами. В довідці вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення.

Більш детальну інформацію щодо сімейних форм виховання можна отримати у Хмельницькому обласному центрі соціальних служб за адресою: м.Хмельницький, Львівське шосе 10/1 або за телефоном 0382765558

Довідка :

Протягом 2021 року  Хмельницький обласний центр соціальних служб провів  6 циклів навчань для вищевказаних осіб: січень-лютий, квітень, червень, липень-серпень, вересень-жовтень.   За результатами навчань довідки з рекомендаціями отримали 30 сімей та 12 осіб (разом 60 осіб). 

Проведено також 2цикли (травень, липень) планових підвищень кваліфікації прийомних батьків та батьків вихователів (проводиться кожні 2 роки функціонування прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу).Охоплено 50 осіб, з них батьки-вихователі 15 ДБСТ та прийомні батьки 13 ПС.

 

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*