Проведено семінар-навчання щодо застосування Державного стандарту соціальної послуги кризового та екстреного втручання

16203686959056 травня 2021 року у КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради було проведено семінар-навчання для фахівців із соціальної роботи щодо дотримання під час надання соціальних послуг Державного стандарту соціальної послуги кризового та екстреного втручання, затвердженого наказом Міністерством соціальної політики України від 01.07.2016 року № 716.

Під час навчання розглянуто основні поняття та терміни, які вживаються у стандарті. Зокрема, визначено, що  кризова ситуація – це ситуація, в якій з’являється набір травматичних подій, обставин, з яких людина не може вийти, не змінивши їх.  А кризове та екстрене втручання –  це термінове втручання в кризову ситуацію з метою негайного усунення або мінімізації наслідків такої ситуації, надання допомоги та підтримки, спрямованої на її подолання.

Соціальна послуга кризового та екстреного втручання полягає у забезпеченні якісної, оперативної, короткотривалої допомоги, захисту і підтримки особам, які переживають кризову ситуацію, у тому числі насильство в сім’ї, не можуть самостійно сформувати ефективні способи реагування та адаптації до кризової ситуації, а також в організації і застосуванні заходів щодо її усунення, мінімізації або подолання. 1620370646628

Шляхом дискусії та «мозкового штурму» фахівці обговорили застосування Державного стандарту у практичній роботі відділення соціальної роботи та відділення надання допомоги вдома: при роботі із сім’ями з дітьми у складних життєвих обставинах, родинах, де вчиняється домашнє  насильство, особами похилого віку тощо. Адже надзвичайно важливо вчасно надати допомогу в умовах кризової ситуації – усунути загрозу, небезпеку для здоров’я та життя отримувача соціальної послуги, надати психологічні підтримку, забезпечити базові потреби отримувача соціальної послуги.

У подальшому для фахівців із соціальної роботи заплановані проведення навчань щодо застосування Державних стандартів соціальних послуг у роботі.

Проведено інформаційно-просвітницький захід у Центрі пробації

IMG-73f20c25a0262be4b44eb2a0729800eb-V1 березня 2021 року провідним фахівцем із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлією Потюк спільно зі спеціалістами Ізяславського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації»  у Хмельницькій області проведено інформаційно-просвітницький захід «Життєвий вибір – за тобою!» для засуджених, які перебувають на обліку «Центру пробації». Мета заходу – профілактика шкідливих звичок та правопорушень, підвищення мотивації щодо позитивних змін у житті. В ході зустрічі із обліковими особами  обговорено питання особистої відповідальності за життєвий вибір, необхідності пошуку варіантів для покращення якості життя, а для безробітних – пошуку роботи і працевлаштування. У тренінговій формі із учасниками заходу відбувся пошук особистих позитивних якостей, які наявні у кожної людини. Саме ці позитивні риси є тим ресурсом, на який слід спиратися і використовувати для поліпшення життя та покрокового підйому вверх.IMG-60312fa0fec15f91b4e01c84b08232c5-V

Також участь у заході взяв Євген Хмиз, заступник начальника відділу «Ізяславське бюро правової допомоги», який поінформував присутніх щодо можливості отримання юридичної допомоги, консультацій з юридичних питань, представництва інтересів громадян у суді тощо. Євген Хмиз надав детальну інформацію про діяльність відділу «Ізяславське бюро правової допомоги», його координати.

Захід  на базі «Центру пробації» проведено із дотриманням вимог карантину.

 

Учасників вебінару поінформовано про послугу патронату над дитиною

IMG_20210219_08140518 лютого 2021 року в рамках роботи Відкритої школи онлайн-комунікацій на базі Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості проведено вебінар на тему: «Жінка на ринку праці», в якому  взяла участь провідний фахівець Комунальної Установи «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлія Потюк.

Метою вебінару було підвищення рівня внутрішньої мотивації жінок, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, до досягнення власних життєвих цілей. Провідний фахівець профорієнтації відділу надання соціальних послуг Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Тетяна Франчук в ході проведення вебінару акцентувала увагу на ролі жінки у суспільстві, кар’єрі в житті жінки, типах кар’єрного зростання жінок тощо.IMG-23e10836ec06fe06380f5c0547a72608-V (1)

Юлія Потюк ознайомила учасників вебінару із соціальною послугою – патронатом над дитиною, яка дає змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, що залишилася без піклування батьків, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення. Учасники вебінару дізналися про мету патронату, критерії відбору кандидатів у патронатні вихователі, їхні основні завдання та права. 

Головними тезами було те, що сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація в умовах сім'ї дітей, які залишилися чи можуть залишитися без батьківського піклування, які потребують тимчасової підтримки та професійної допомоги. Патронат може знадобитися дітям, які тимчасово не можуть перебувати у власній сім’ї (батьки яких померли чи пропали безвісти, потребують лікування, дітям з сімей, в яких існує загроза їх  життю та здоров’ю, дітям, які зазнали насильства, жорстокого поводження тощо).

В ході проведення вебінару Юлія Потюк зробила наголос на тому, що патронатний вихователь — це офіційне працевлаштування.  Патронатні вихователі отримують грошове забезпечення  та соціальну допомогу на утримання дитини в сім’ї  патронатного вихователя.

Учасників вебінару поінформовано, що за детальною інформацією щодо запровадження патронату над дитиною вони можуть звернутися до відділення соціальної роботи Комунальної Установи «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради за адресою: м. Ізяслав, вул. Незалежності, 43, 2 поверх. Телефон для довідок:  4-21-38.

 

Проведено інформаційно-просвітницький захід у Центрі пробації

IMG_20210201_133708 1 лютого 2021 року начальником відділу соціальної роботи Ізяславського районного центру соціальних служб Юлією Потюк спільно зі спеціалістами Ізяславського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації»  у Хмельницькій області проведено інформаційно-просвітницький захід з метою профілактики шкідливих звичок і правопорушень для засуджених, які перебувають на обліку «Центру пробації». В ході зустрічі для облікових осіб надано інформацію щодо взаємозв’язку шкідливих звичок та схильністю до правопорушень, адже більшість злочинів скоюються у стані алкогольного сп’яніння. Також  присутніх проконсультовано щодо негативного впливу шкідливих звичок на організм людини, погіршення соціальної  адаптації у соціумі та родині. Захід  на базі «Центру пробації» проведено із дотриманням вимог карантину.IMG-49a045e0e614fda4e18cb6cbb3563e03-V Варто  зазначити, що 5 лютого цього року відзначається 6-та річниця прийняття Закону України «Про пробацію». Так, 5 лютого 2015 року на засіданні пленарної сесії Верховної Ради України 230 голосами народних депутатів було прийнято Закон України «Про пробацію» (№ 160-VIII), який вступив у дію 27 серпня 2015 року, тож після закінчення заходу, на передодні святкування 6-ї річниці Закону України “Про пробацію”, субєктів пробації та працівників уповноваженого органу з питань пробації привітали зі святом.

 

 

 

«Вплив шкідливих звичок на якість життя людини»

 

IMG_20210118_11402518 січня 2021 року начальником відділу соціальної роботи Ізяславського районного центру соціальних служб Юлією Потюк спільно зі спеціалістами Ізяславського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації»  у Хмельницькій області проведено консультування  засуджених, які перебувають на обліку «Центру пробації». В ході зустрічі у облікових осіб визначено наявні проблемні ситуації, що потребують вирішення та допомоги кваліфікованих спеціалістів, ситуацію в родині, адаптацію в соціумі. З’ясовано, що першочерговою проблемою в осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, є зловживання спиртними напоями. Через зазначену шкідливу звичку чоловіки не можуть працевлаштуватись, створити сім’ю чи побудувати  міцні стосунки в родині, виховувати дітей та ін. Проведено консультування облікових осіб щодо припинення дружби із «зеленим змієм», необхідності покращення якості свого життя.

Захід  на базі «Центру пробації» проведено із дотриманням вимог карантину.

Створення патронатної сім’ї, як можливість працевлаштування.

0-02-05-b8308efe3125179360f4eff1d5587f15b15b88e3ff17555a7aa369bbfd616dc3_29792b1aДнями на базі Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості відбувся семінар для осіб, які перебувають на обліку, як такі що потребують працевлаштування.         Фахівець із соціальної роботи Ізяславського районного центру соціальних служб Наталія Вишняк поінформувала учасників семінару про одну з можливостей працевлаштування, а саме про створення сім’ї патронатного вихователя. Під час проведення семінару надано основну інформацію та інформаційні буклети про створення та функціонування патронатної сім’ї.        Під час адміністративних змін, які відбуваються сьогодні в нашому місті та районі,  послуга сімейного патронату набуває ще більшої актуальності, оскільки дає можливість в разі виникнення складних життєвих обставин в родині залишати дітей в межах територіальної громади, а не відправляти їх в дитячі будинки та реабілітаційні центри м. Хмельницького.

Патронатний вихователь – це особа, яка на професійній основі здійснює догляд та виховання  дітей, влаштованих в її сім’ю.

Сімейний патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатних вихователів, та одночасне надання фахівцями із соціальної роботи інтенсивних підтримуючих послуг біологічній родині дитини для відновлення її повноцінного функціонування.0-02-05-a497bd313deb957e80d580be304a1b35bb95704242dd60f9a19688a3da5409df_ac49441f

Метою сімейного патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах,  виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості  вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Сімейний патронат надасть дитині  безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Біологічним батькам дитини надасть можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини. Ізяславський районний центр соціальних служб проводить пошук кандидатів у патронатні вихователі шляхом інформаційних кампаній, проведення семінарів, співбесід, індивідуальних консультацій. Детальну  інформацію щодо створення та функціонування патронатної сім’ї можна отримати за адресою: вул. Незалежності, 43, м. Ізяслав, тел. 4-21-38.

Подаруй дитині радість!

IMG_20201214_140340День Святого Миколая – один із найсвітліших і найрадісніших свят. З його приходом кожна людина сподівається на диво та здійснення заповітних мрій. Адже, окрім подарунків, свято Миколая приносить у кожну оселю радість, надію, любов. І всі дорослі мають подбати, щоб це свято залишило приємну згадку в душах дітей.

Та найбільшої уваги та турботи потребують діти, які залишились без батьківської турботи, які перебувають у складних життєвих обставинах, мають обмежені фізичні можливості, виховуються у малозабезпечених та неповних родинах тощо.

У переддень свята Святого Миколая до Ізяславського районного центру соціальних служб завітали учні 3-го класу Ізяславської ЗОШ І-ІІІ № 1 із подарунками, які були зібрані в результаті проведення благодійної акції «Добрі справи від Святого Миколая»: пазлами, розмальовками, книжечками, розвиваючими іграшками та ін. Діти від щирого серця поділилися із соціально незахищеними дітьми своїм сердечним теплом, радістю, бажанням творити добро ближньому.

изображение_viber_2020-12-17_18-45-27Також завдячуючи благодійній допомозі, наданій дітьми, батьками, адміністрацією Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., № 2, ліцей» ім. О. Кушнірука, в рамках проведення акції «День доброго ангела» Ізяславському центру соціальних служб було надано сезонний одяг, іграшки, засоби розвитку.

Напередодні дня Святого Миколая працівниками Ізяславського районного центру соціальних служб під час відвідування сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (малозабезпеченим, багатодітним сім’ям з дітьми, одиноким матерям) передано іграшки, книги, розвиваючі ігри, канцелярське приладдя, одяг та взуття.

Ізяславський районний центр  соціальних служб  висловлює щиру подяку дітям, батькам, вчителям, педагогічним колективам навчальних закладів  за турботу, розуміння, бажання творити добро для дітей і людей, які потребують допомоги і підтримки ближнього.

Першочергове завдання Ізяславського РЦСС – якісне надання соціальних послуг

изображение_viber_2020-12-17_18-45-1217 грудня 2020 року фахівцями Ізяславського районного центру соціальних служб здійснено виїзд в с. Михля з метою надання соціальних послуг у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку Ізяславського РЦСС.

Виїздом охоплено 4 сім’ї:

– сім’я, у якій дитина перебуває під опікою;

– 2 родини, у які повернуті діти після відібрання та перебування у закладі інституційного типу;

– сім’я, щодо якої прийнято судове рішення про повернення у родину дитини після відібрання.

У відвіданих сім’ях надано консультації щодо створення належних умов для проживання неповнолітніх дітей, забезпечення їх сезонним одягом та взуттям, продуктами харчування відповідно до віку, засобами розвитку, задоволення базових потреб дітей. Також  дітям із зазначених сімей надано подарунки, які Ізяславському центру соціальних служб надали діти Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 під час проведення благодійної акції «Добрі справи від Святого Миколая».

изображение_viber_2020-12-17_18-45-20Фахівцями Центру відвідано Михлянську ЗОШ І-ІІІ ст. та фельдшерсько-акушерський пункт  з метою збору повної та всесторонньої інформації про дітей, які виховуються в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах. Також проведено інформаційно-просвітницьку роботу щодо створення та функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу як альтернатива влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Станьте патронатними вихователями!

DSCN0549 (1)Серед пріоритетних завдань держави – соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, майбутньої повноцінної життєдіяльності. Тільки у сім’ї дитина може всебічно, гармонійно розвиватися. Держава контролює процес розвитку дітей, захищає їхні права. Якщо у родині не створені умови для нормального розвитку дитини, держава передбачає інші форми виховання, а саме: усиновлення, опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї як новітня форма сімейного виховання. У рамках інформаційної кампанії та з метою пошуку кандидатів у патронатні вихователі 15 грудня 2020 року на базі Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості відбулася робоча зустріч за участю начальника відділу соціальної роботи Ізяславського районного центру соціальних служб та фахівців центру зайнятості щодо створення та функціонування патронатних сімей в Ізяславському районі.DSCN0558 В ході зустрічі обговорено питання майбутньої співпраці щодо пошуку можливих кандидатів у патронатні вихователі з числа осіб, які перебувають на обліку центру зайнятості як безробітні. У рамках роботи з пошуків кандидатів у патронатні вихователі начальник відділу соціальної роботи Ізяславського районного центру соціальних служб Юлія Потюк провела тематичну зустріч із безробітними, які перебувають на обліку районного центру зайнятості на тему: «Станьте патронатними вихователями!». Під час семінару вона розповіла про комплексну соціальну послугу – патронат над дитиною, яка дає змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, що залишилася без піклування батьків, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи. Учасники семінару дізналися про  мету патронату, критерії відбору кандидатів у патронатні вихователі, їхні основні завдання та права. Головними тезами було те, що сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація в умовах сім’ї дітей, які залишилися чи можуть залишитися без батьківського піклування, які потребують тимчасової підтримки та професійної допомоги. Патронат може знадобитися дітям, які тимчасово не можуть перебувати у власній сім’ї (батьки яких померли чи пропали безвісти, потребують лікування, дітям з сімей, в яких існує загроза їх  життю та здоров’ю, дітям, які зазнали насильства, жорстокого поводження тощо). В ході проведення семінару Юлія Потюк зробила наголос на тому, що патронатний вихователь — це офіційне працевлаштування.  Патронатні вихователі отримують грошове забезпечення  та соціальну допомогу на утримання дитини в сім’ї  патронатного вихователя.Також патронатний  вихователь повинен відповідати певним критеріям, зокрема, мати позитивний досвід виховання дітей, задовільний стан здоров’я, житло, налаштованість на таку роботу, і, звичайно, готовність прийти на допомогу “чужій” дитині. Аби стати патронатним вихователем, необхідно разом із добровільним помічником – дорослим  членом сім’ї –  пройти професійну тренінгову програму.

Усім, хто  небайдужий до долі дітей, хто має бажання стати патронатним вихователем, за отриманням детальної інформації запропоновано звертатися до Ізяславського районного центру соціальних служб.

Проблеми вирішуємо спільно!

IMG_20201208_111801Днями здійснено комісійний виїзд представників Ізяславського районного центру соціальних служб, служби у справах дітей Ізяславської райдержадміністрації, інспектора КОЗСДС Ізяславського відділення поліції Славутського ВП ГУ НП у Хмельницькій області, сімейного лікаря АЗПСН с. Білогородка у села Топірчики, Білогородка, с. Христівка. За  результатами візиту в сім’ї складено акти оцінки потреб дитини та її сім’ ї.

В ході виїзду працівниками центру соціальних служб проводилася робота у сім’ях з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Зокрема, батькам надано рекомендації щодо належного догляду за дітьми, створення умов для їхнього повноцінного виховання та розвитку, раціонального використання коштів, задоволення першочергових потреб дітей тощо. Перевірено наявність дров в родинах для опалювального періоду.  Проведено роз’яснювальну роботу щодо дотримання протипожежних заходів в  помешканнях, де проживають сім’ї з дітьми.IMG_20201208_121451

 Завдячуючи благодійній допомозі, наданій дітьми, батьками, адміністрацією Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., № 2, ліцей» ім. О. Кушнірука, в рамках проведення акції «День доброго ангела» Ізяславському центру соціальних служб було надано сезонний одяг, іграшки, засоби розвитку. Зазначена благодійна допомога надана малозабезпеченим, багатодітним сім’ям з дітьми, одиноким матерям, сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.