Доступна дошкільна освіта для дітей ВПО та послуга «ВІЛЬНА МАМА», як основа економічної спроможності жінок

IMG-361a076ec1dd1449a8a9260fa5a33493-VДнями громадська організація «Жіночий хаб» провела у м. Хмельницький заключне засідання круглого столу за проєктом «Доступна дошкільна освіта для  дітей ВПО та послуга «ВІЛЬНА МАМА», як основа економічної спроможності жінок».  Участь у заході взяла психологиня обласного центру соціальних служб Юлія Воробієвська. Вона повідомила, що цей проєкт  реалізується у рамках іншого – «Жінки України:  залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією Пакт за підтримки Уряду Канади. А ідея створення послуги «ВІЛЬНА МАМА» виникла  після початку повномасштабної війни. Коли Pact Ukraine: building the world of equal opportunities дозволили виграний раніше коаліційний проект  переорієнтувати  на вирішення нагальних потреб, члени організації вирішили  допомагати жінкам, котрі вимушено  стали ВПО, не лише гуманітарною допомогою, а й іншим чином.IMG-9daec2368f3a650ee616d7821ddcf5d8-V

Як зауважила фахівець, виявилось, що мами малолітніх дітей часто-густо не мають можливості вирішувати нагальні питання, які пов’язані, до прикладу, з оформленням довідок, пошуком житла, отриманням допомоги, тощо, оскільки, виконувати це з дитиною на руках, в прямому сенсі висловлювання, вкрай важко. Саме тоді було прийнято рішення організувати кілька годинні заняття з досвідченими вихователями і психологами, аби мами могли розв’язати питання, залишивши дітей. Слід наголосити, що після відкриття  першого такого гуртка, зріс попит його користуванням, адже бажаючих матусь скористатись послугою побільшало. IMG-a67d3722d4953dce993f6c64ddec5181-V

Враховуючи вище сказане, на засіданні зазначили, що саме тому виникла необхідність  адвокатувати  створення такої послуги  як «ВІЛЬНА МАМА» на рівні громади на постійній основі.

Під час круглого столу  мова йшла, зокрема,  про  стан і нагальні завдання розвитку дошкільної освіти. Обговорюючи  різні форми процесу передавання й засвоєння знань, координатори заходу підвели підсумки напрацювань щодо розвитку цієї системи в міській громаді, і, головне, доступ до неї дітей ВПО. Відомо, що під час війни  Хмельниччина прийняла  70 тисяч людей, які вирішили залишитись на території  області. У Хмельницькій територіальній громаді  зареєстровано 40 тисяч ВПО.

На зібранні також презентували результати опитування осіб-ВПО та місцевих жителів(-льок) щодо задоволеності їх потреб у наданні послуг у дошкільній освіті для їхніх дітей. До речі, участь в опитуванні, яке пройшло у грудні 2022 року,  взяли 173 респонденти(-ки).

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*