Нікого не залишити осторонь. В Україні створено Платформу забезпечення гендерного мейнстрімінгу та інклюзії у відновленні

ІНФОРМУЄ МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

https://www.msp.gov.ua/news/23073.html

18 вересня відбулась установча зустріч, під час якої Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко презентовано Платформу забезпечення гендерного мейнстрімінгу та інклюзії у відновленні. Платформа є спільним майданчиком органів державної влади, громадянського суспільства, представників бізнесу, партнерів з розвитку та міжнародних організацій на шляху до гендерно відповідального відновлення.

Найбільш вразливими до наслідків війни є діти та жінки, люди похилого віку та ті, хто має інвалідність.

Передбачається застосування гендерного підходу до усіх пріоритетних напрямів відновлення (енергетика, транспорт, сільське господарство, інфраструктура, IT-індустрія, людський капітал). Мінсоцполітики, як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків створює систему інтеграції гендерних підходів для того, щоб проблеми різних груп жінок і чоловіків бралися до уваги при розробленні законодавства, якої б галузі це не стосувалося.

Гендерно відповідальне відновлення ставить у центр уваги потреби різних груп жінок і чоловіків, у тому числі через забезпечення їхньої рівноправної участі у відбудові уражених війною регіонів і громад.

Як зазначила заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва, Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року визначив основні цільові групи, які найбільше постраждали від війни.

Передусім, це:

внутрішньо переміщені особи, серед яких 60% жінок;

постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного з війною та торгівлі людьми;

жінки і чоловіки, які повернулися з полону;

особи з інвалідністю, похилого віку, інші маломобільні групи, які проживають поблизу та у районах бойових дій;

жінки та діти, яких було повернено в Україну після їхньої депортації;

члени сімей учасників бойових дій, військовослужбовців, полонених, зниклих безвісти, загиблих.

Важливо не залишити нікого із вразливих груп осторонь при прийнятті будь-яких рішень щодо реагування на наслідки війни чи процесів відновлення. Всі ці рішення мають формуватися при безпосередній участі представників цільових груп, громадських організацій, місцевих громад.

При відновленні ми маємо врахувати найкращі інтереси тої чи іншої групи в найкращий для них спосіб. Так, замість відновлення інтернатного закладу може бути більш ефективним розширити спектр та доступ до соціальних послуг, потрібних саме для цієї групи, зокрема, підтриманого проживання, послуги з догляду вдома, надання соціального житла. Євроінтеграційний рух, який обрала Україна, дає нам інструменти для формування таких рішень, зокрема рекомендації від Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, прийняті восени 2022 року, щодо реалізації права осіб з інвалідністю на самостійне життя поза закритими інтернатами та інтеграцію в місцеві громади.

У фокусі уваги Мінсоцполітики питання надання необхідної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною та постраждалим від домашнього насильства. У цьому році субвенція з державного бюджету у розмірі 174,4 млн. грн допомагає відновити мережу спеціалізованих закладів надання допомоги постраждалим від насильства та зробити їх безпечними, облаштовуючи укриття. Вже розпочатий процес проектування соціальних послуг для постраждалих від гендерно зумовленого насильства, які можуть надаватися за підтримки держави.

„Кожна людина  має знати, що вона може отримати допомогу від тих, хто поруч, від держави та від громадиˮ, – зазначила Уляна Токарєва.

Для забезпечення стійкості України, її відновлення та подальшого розвитку важливим є інтеграція гендерного підходу в усі стратегії, програми розвитку, застосування гендерно орієнтованого підходу у бюджетному процесі. 

Захід організовано Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики у співпраці з Офісом Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Посольством Великої Британії в Україні, Уповноваженою Президента з питань безбар’єрності, Українським Жіночим Фондом

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*