Юрисконсульт Кам’янець-Подільського міського Центру СССДМ інформує

Golden scales of justice, gavel and books on brown background  На зміну Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» Верховною Радою України прийнятий та набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» № 2229-VIII від 07.12.2017.

Новим законом затверджено ряд спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, а саме: 1. Терміновий заборонний припис стосовно кривдника; 2. Обмежувальний припис стосовно кривдника; 3. Взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; 4. Направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

  Терміновий заборонний припис це захід, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Обмежувальний припис встановлюється у судовому порядку і є заходом тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

  Цікаво – під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення. Працівники органів Національної поліції України можуть застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо таке передбачено приписом, а кривдник відмовляється добровільно його залишити. У разі безпосередньої небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи, поліцейські можуть проникати до житла особи без вмотивованого рішення суду в випадках, пов’язаних із припиненням вчинюваного акту домашнього насильства.

  Також, новим законом покращено вимоги щодо надання допомоги та захисту постраждалим особам. Зокрема – утворення цілодобового безоплатного кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, надання у разі потреби тимчасового притулку для безпечного розміщення постраждалих осіб, забезпечення постраждалим особам доступу до правосуддя та інших механізмів юридичного захисту, у тому числі шляхом надання безоплатної правової допомоги у порядку, встановленому Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

  За більш детальною інформацією звертайтесь до Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Шевченка, 26, тел. 9-14-29.

  Юрисконсульт Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, В’ячеслав Галайбіда

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*