Якщо твої наміри розраховані на рік – сій жито, на десятиліття – саджай дерева, на віки – виховуй дітей

Насильство в сім’ї – серйозна  і поширена проблема в світі. Воно впливає на життя дітей і підлітків. Третина дітей в Україні щороку спостерігають акти насильства в сім’ї. Діти матерів, що зазнали знущань, у шість разів частіше намагаються покінчити життя самогубством, а 50% таких дітей мають схильності до вживання наркотиків й алкоголю. Найбільш типовими наслідками такої ситуації стають скарги батьків чи вчителів на поведінку дітей: бійки, конфлікти з оточенням, низька шкільна успішність, замкненість тощо.

У тоталітарних сім’ях, де прийняті директивні, жорсткі форми виховання або дитину надмірно опікують, не враховуються потреби та психоемоційні особливості дитини, батьки не усвідомлюють жорстокої поведінки з дітьми. Вони вважають, що жорсткі умови виховання корисні, і не розуміють, що це негативно впливає як на психіку дитини, так і на стан її соматичного здоров’я.

Самі діти, які зазнають жорстокого поводження і насильства, звертаються за психологічною  допомогою вкрай рідко. Проблема насильства над дітьми або жорстокого поводження з ними є актуальною, тому що  близько половини опитаних дітей в Україні вважають себе недостатньо захищеними державою від жорстокості.

30 вересня 2016 року Ярмолинецьким районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  була проведена зустріч з прийомними батьками, батьками-вихователями та опікунами на тему «Попередження насильства та жорстокості в cім’ї». На зібрання були запрошені психолог Ярмолинецького НВК Горожанкіна Ганна Володимирівна,  психолог ЦРД «Калинка» Білоконь Інна Анатоліївна, дільничний офіцер поліції Мороз Василь Петрович.

Спеціалісти намагалися донести до батьків, які заходи впливу неприпустимі у взаєминах з дитиною, пояснити, що  не кожне покарання принесе дитині користь, що поширенню жорстокості дітей сприяє необізнаність батьків або осіб, що замінюють їх. Психологи акцентували увагу присутніх, що лише в родинному середовищі формуються такі якості, як повага до старших, милосердя, доброта, щирість. Тому ми, дорослі, повинні в собі розвивати доброчинні цінності, власними вчинками формувати те, що хотіли би бачити у своїх дітях. Батькам було продемонстровано соціальний відеоролик.

Надіємося, що зустріч була корисною, викликала роздуми, а також бажання побудувати по – новому взаємовідносини в  сім’ях .

dsc07123 dsc07118

Мальвіна Савлюк провідний спеціаліст

                                                                 відділу соціальної роботи РЦСССДМ

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*