⚡️Мінсоцполітики розробило проект Положення про діяльність дитячих кімнат в установах та організаціях

278710486_366681648831176_3552614906901467886_nВійськові дії, спричинені збройною агресією Російської Федерації, призвели до переміщення всередині держави значної кількості осіб, які змушені були покинути свої домівки в пошуках безпечного місця перебування. Переважна більшість цих осіб – жінки та діти.
☝️Для внутрішньо переміщених осіб одним із актуальних є питання працевлаштування. Разом з тим для осіб, які мають дітей, вирішення цього питання може бути проблемним через необхідність забезпечення нагляду за малолітніми та неповнолітніми дітьми.
Крім того, зазвичай через вимушену відпустку по догляду за дитиною жінка втрачає можливість розвивати свої професійні навички та отримувати гідну винагороду за свою працю. Гостро постає проблема, повʼязана з відсутністю можливості громадян поєднувати свої професійні та сімейні обовʼязки. Так як в більшості випадків цю функцію виконують жінки, це позначається на карʼєрному та матеріальному становищі відповідної статі в державі.
✅ З метою врегулювання цих проблем підготовлено наказ Міністерства соціальної політики України „Про затвердження Положення про діяльність дитячих кімнат в установах та організаціяхˮ.
Положенням передбачено, що дитяча кімната в установі / організації створюється для забезпечення можливості тимчасового перебування дітей працівників та відвідувачів без супроводу батьків / законних представників або за їх присутності в разі потреби із організацією дозвілля.
Дитяча кімната може утворюватися Офісом Президента України, Верховною Радою України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, центральними органами виконавчої влади, Офісом Генерального прокурора, органами судової влади, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.
Діяльність дитячої кімнати має проводитися з дотриманням принципів захисту прав дитини, гуманності, конфіденційності із забезпеченням інклюзивності, доступності та зручності послуг.
Тимчасове перебування дітей в дитячій кімнаті є безоплатним, для забезпечення дозвілля дітей в дитячій кімнаті залучаються фахівці, які мають педагогічну / психологічну освіту, володіють навичками та досвідом роботи і спілкування з дітьми, в тому числі з дітьми з інвалідністю (із порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, інтелектуальними порушеннями).
Також Положенням визначено тривалість перебування дітей у дитячій кімнаті та особливості її функціонування у разі введення правового режиму надзвичайного або воєнного стану.
Наразі відповідний наказ надіслано до Міністерства юстиції України для проведення державної реєстрації.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*